THE PROPER ORNAMENTS – MISSION BELLS

‘The Proper Ornaments’ is een Brits pop- en rockmuziek spelend kwartet uit Londen, opgericht door en rond twee zangers en songschrijvers: James Hoare van de voormalige formatie ‘Veronica Falls’ en Max Oscarnold. In 2013 brachten ze onder die groepsnaam een eerste album uit dat “Waiting For The Summer” als titel kreeg en in 2014 werd opgevolgd door een tweede plaat “Wooden Head”. Drie jaar later volgde in 2017 het album “Foxhole” en vorig jaar kwam er in april een nieuw volwaardig album uit met tien songs onder de titel “6 Lenins”.

Blijkbaar is het creativiteitsniveau stevig omhoog geschoten bij beide heren want eind februari 2020 zal hun vijfde full-cd al op de markt komen, amper negen maanden na de vorige plaat. Het dertien tracks tellende “Mission Bells” zou volgens ons binnenkort wel eens als hun beste werk tot op heden bestempeld kunnen worden. De psychedelische sixtiespop die ze in deze nummers presenteren zal ongetwijfeld de fans van de New Yorkse artrockgroep ‘Velvet Underground’ (met Nico, Lou Reed en John Cale) of van de Amerikaanse indierockband ‘Yo La Tengo’ plezieren.

Het experimentele gitaarspel en het sobere ingetogen zingen kleuren de nummers op “Mission Bells”, te beginnen met albumopener “Purple Heart”. Als eerste single uit deze nieuwe cd werd gekozen voor het op de bijgaande video te beluisteren nummer “Black Tar”. Een opmerkelijke track is het enkel door akoestische gitaar begeleide “The Wolves At The Door”, gevolgd door het op een monotone beat-melodie gebrachte “Broken Insect”.

‘Velvet Underground’ lijkt wel herrezen te zijn bij het horen van de liedjes “The Impeccable Lawns”, “Echoes”, “The Park” en albumafsluiter “Tin Soldiers”. Onze favoriete songs op “Mission Bells” zijn echter “Flophouse Calvary”, de melodieuze ballad “Strings Around Your Head” en de aan John Lennon herinnerende pianoballad “Cold”.

Blijkbaar werden de meeste nummers die op deze nieuwe plaat staan geschreven tijdens de uitgebreide Europese tournee van 2019 die James Hoare en Max Oscarnold samen hebben gedaan met bassiste Nathalie Bruno en drummer Bobby Syme. Als dat correct is, dan mogen ‘The Proper Ornaments’ wat ons betreft al meteen opnieuw de boer opgaan om hun liedjes live te komen spelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
Distr.: Sonic RendezVous

video